20 x Hollandse pot in plaatjes

Samen koken in de zorg

kookklapper
hachee
hachee
hangop
hangop

Met ‘20 x Hollandse pot in plaatjes’ kun je mensen met dementie bij het koken betrekken. Doordat de recepten in plaatjes zijn vormgegeven kunnen zij meekijken en mee-beleven wat er gekookt gaat worden.

Hollandse pot
De bewoners van zorgvoorzieningen beschouwen de warme maaltijd vaak als de belangrijkste gebeurtenis van de dag. Niet alleen omdat ze genieten van lekker eten, maar ook omdat geuren en smaken gemakkelijk herinneringen aan vroeger oproepen. Alle reden dus om gerechten klaar te maken die zij kennen van vroeger: de Hollandse pot.

In plaatjes
De recepten zijn in plaatjes vormgegeven. Door de combinatie van foto’s en tekeningen, en een stapsgewijze opbouw van elk recept, kunnen de bewoners mee kijken en mee beleven wat er gekookt gaat worden. Elk recept is bovendien smakelijk – en meer dan gemiddeld groot – in beeld gebracht om de visuele aantrekkingskracht optimaal te benutten.
Ook is elk recept losbladig en gedrukt op vochtbestendig papier: heel handig voor gebruik aan de keukentafel!

Zorg-koks
Medewerkers moeten het koken vaak combineren met andere bezigheden.
Sommigen missen daartoe het overzicht, of de benodigde ervaring. Zij zijn nu eenmaal niet opgeleid als kok. Ook voor hen is een overzichtelijke opbouw prettig.
‘Waar was ik ook alweer’ is een vaak gehoorde verzuchting wanneer bij de bereiding van de maaltijd gebruik wordt gemaakt van een kookklapper met een gangbare opzet. Met ‘20 x Hollandse pot in plaatjes’ hopen wij eraan bij te dragen dat deze verzuchting tot het verleden behoort.

Tips & trucs
Welke kansen biedt de maaltijd om bewoners er bij te betrekken, en hoe maak je daar gebruik van? Hoe krijg je dat eigenlijk voor elkaar: elke dag een smakelijke, gezonde en afwisselende maaltijd op tafel zetten voor zes tot acht personen?
De kookklapper bevat twee ‘lesbrieven’ vol praktische tips en trucs om van de bereiding van de dagelijkse maaltijd een succes te maken.

De kookklapper ‘20 x Hollandse pot in plaatjes’ is een uitgave van WarmEten.
U kunt de kookklapper à € 29,95 bestellen bij de webshop van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum (BSL) door op volgende link te klikken Link voor bestelling kookklapper. U kunt ook telefonisch bestellen (030 638 3736) bij de uitgeverij.